Saturday 1 December 2012

Crepe.....lempeng omputih

 

Crepes
Resepi; Joayee @ MYR
oleh: Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 8-10 )
1 cwn tepung gandum
3/4 cwn susu segar
1/2 cwn air
2 biji telur
3 sudubesar minyak masak atau butter cair
1/2 sudu kecil garam

filling option 1:
Cheddar cheese + can mushroom + can tuna
filling option 2:
pisang + nutella atau cokelat sos & makan bersama fresh cream
filling option 3:
lemon + gula

Cara-cara
Crepe prep:- masukkan semua bahan dalam bekas, kacau sebati. tapiskan adunan untuk lebih licin dan lembut. Perap 30-1jam dlm fridge.
panaskan pan crepe atau kuali leper yg besar. sapu sedikit minyak. masak crepe selama 2-3 min. ulangi process hingga semua bancuhan habis. Crepes yg dah masak boleh letak bertindan, insyaAllah tak melekat. tutp dalam cling film , simpan dalam fridge sehinga 3 hari. Atau bole juga simpan dalam freezer.
Serving:- Panas pan, sapu dengan butter. letakkan sehelai crepe, ratakan filling. Lipat 2. Sapu butter lagi. Lipat lagi untuk bentukkan 3 segi. Hidang panas2.
note: kalau suka yg garing, sebaikknya prepare kulitnya sehari awal. dan juga masak lama skit masa taruk filling .

sekejap je masak...kuning keperangan...tak perlu balik,dah boleh angkat  
filling choc dan tabur choc chips   

No comments:

Post a Comment