Saturday 1 December 2012

CREPE DURIAN @ crepe choc

SUMBER; BLOG REEN KHAN asal dr PUAN Eyna Haneyna
Oleh; Dapurmamasya
RESEPI KULIT
50 GM TEPUNG GANDUM
1 SDB TEPUNG UBI
1 BIJI TELUR
2 SUDU BESAR GULA HALUS
3 SDT BUTTER -DICAIRKAN-
160 ML AIR
40 ML SUSU CAIR
1 SDK ESEN VANILA
BOLEH LETAK PEWARNA@ PERISA BUAH2AN YANG ANDA SUKA(OPTIONAL)

CARA2..
-SATUKAN TEPUNG DAN AYAK GULA HALUS
-MASUKKAN SUSU CAIR..
-MASUKKAN TELUR YANG DIKACAU SEDIKIT..
-MASUKKAN SERBUK VANILA@PERISA
-MASUKKAN AIR..KACAU SEBATI GUNA WHISK..
-MASUKKAN BUTTER YANG DICAIRKAN..
-TAPISKAN ADUNAN..SEDIA UNTUK DI MASAK..
CARA MEMASAK..
-GUNAKAN KUALI NON STICK PAN @KUALI LEPER YG DISAPU SEDIKIT MINYAK
-TUANG SESENDUK KECIL ADUNAN DALAM KUALI.-JANGAN TEBAL @NIPIS SANGAT..
-BIARKAN MASAK SEKETIKA..BILA SUDAH MASAK TERUS ANGKAT ..TAK PERLU DITERBALIKKAN.MAKSUDNYA MASAK SEBELAH BAHAGIAN SAHAJA..

INTINYA..
-ISI DURIAN YANG DI BUANG BIJINYA - gantik choc
-150ML FRESH CREAM (DIPUKUL KAKU)- guna whipping cream

CARA2 MEMBUATNYA..
-LETAK KEPINGAN KULIT TADI..YANG LICIN BELAH BAWAH
-LETAK SESUDU FC..LETAK ISI DURIAN..LETAK FC LAGI DI ATASNYA..
-KALAU BESAR KULITNYA BANYAK LAH LETAK INTINYA
-LIPAT KULIT SEPERTI LIPAT POPIA..
-SIMPAN DLM PETI SEJUK..BEBERAPA JAM SEBELUM DIMAKAN..

Utk inti choc guna resepi topping jimat yg pernah kongsi sebelum ini.Inti buat 1/2 dr adunan dibawahpun dah dpt byk.
Inti Choc
1/2 cwn serbuk koko- ayak
1 cwn gula
2 1/2 cwn air /susu cair - guna fresh milk
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin - mama ganti dg minyak jagung
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
nota dapurmamasya; topping dah sebati dan nampak mula pekat, bolehlah tutup api dan terus kacau.sejukkan dulu sebentar sebelum digunakan.

No comments:

Post a Comment